Arriba la tercera edició de la revista 'L’Economia Social de l’Alta Segarra'

Divendres, 26 d’octubre de 2018

La revista serà  publicada i distribuïda durant el mes de setembre pels diferents municipis de la comarca, inclou continguts adreçats tant  als consumidors com a les administracions locals i busca aportar eines que ajudin a avançar cap a una economia més centrada en les necessitats de les persones i el territori.

La revista “L'Economia Social de l'Alta Segarra, impuls d'altres economies al servei de les persones i del territori” inclou una entrevista a l'expert en cooperativisme i economia social, Xavier Gallofré, que parla de les principals fortaleses i debilitats de l'Economia Social i Solidària a Catalunya i alhora alerta dels perills que pot comportar que l'administració agafi massa pes en la seva promoció. Per la seva banda la mestra de l'escola Alta Segarra, Natàlia Baró, que explica el programa Cultura emprenedora a l'escola que ha portat als alumnes de cinquè del centre a viure el procés de creació d'una cooperativa de primera mà.

Un espai està dedicat a la contractació pública socialment responsable, una pràctica cada cop més estesa entre les administracions locals. A través de les guies publicades pels ajuntaments de Manlleu i Barcelona es fa un repàs als principals aspectes d'aquestes noves pràctiques en la contractació local, que inclouen criteris socials i ambientals. També en relació amb l'administració local, la revista inclou una breu explicació dels primers passos de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària, una xarxa que agrupa ja 37 municipis catalans.

Les iniciatives del territori o del seu entorn més proper tenen un espai reservat amb entrevistes a iniciatives com Tot Circ, Viure de l'aire, Coop de Cap o la Cooperadora d'Igualada. Altres iniciatives d'àmbit més global com els Bancs del Temps o la Fira d'Economia Solidària de Catalunya també compten amb un apartat.

En clau d'història local, la revista inclou un breu reportatge sobre la cooperativa l'Equitativa de Prats de Rei, una cooperativa nascuda l'any 1914 com a cooperativa de consum. La història del cooperativisme en l'àmbit català hi té un lloc amb un article que repassa l'evolució de les cooperatives de treball catalanes del 1975 al 2015.

A la publicació s'hi pot trobar una síntesi de les dues últimes xerrades realitzades en el marc del programa de Foment de l'Economia Social i Solidària a l'Alta Segarra. Les xerrades van portar a Calaf diverses experiències rellevants en l'àmbit català en la promoció local de l'ESS, com són la Xarxa d'Economia Social i Solidària de Manlleu, la iniciativa Pam a Pam o la Xarxa d'Economia Solidària; per altra banda les xerrades també van servir per orientar a les administracions locals i a les entitats sobre models d'èxit de col·laboració i de foment de l'ESS en l'àmbit local.

Per últim s'hi pot trobar un apartat dedicat a conèixer l'origen del “consum conscient”, un terme i una pràctica molt popularitzada durant les últimes dècades, i també un espai on es presenten algunes alternatives de consum conscient que s'ofereixen des de l'ESS en àmbits com l'electricitat, la telefonia i internet, les assegurances o la banca.

La revista és promoguda per l'Ajuntament de Calaf i la Mancomunitat de l'Alta Segarra, té el suport de l'Arada i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i és finançada per la Diputació de Barcelona.

Podeu consultar la revista a www.essaltasegarra.cat o en el següent enllaç

Darrera actualització: 26.10.2018 | 13:10